DU HAR INGEN VENNER Å MISTE

JEG HAR INGEN VENNER Å MISTE

Vi HAR INGEN VENNER Å MISTE

Trafikkulykker er en av de vanligste dødsårsakene blant ungdom. De fleste av disse trafikkulykkene skyldes menneskelig svikt, som følge av mobilbruk eller rus.

Gjør som Oskar og si ifra om uforsvarlig bilkjøring.
Vi har virkelig ingen venner å miste.

Oskar har ingen venner å miste.

ol
Play Video

Gjør som Oskar

Si ifra hvis noen kjører eller vurderer å kjøre i ruspåvirket tilstand

Oskar
Play Video

Gjør som Oskar

Si ifra hvis noen bruker mobilen mens de kjører

Oskar har ingen venner å miste.

GJØR SOM OSKAR

Si ifra hvis noen kjører eller vurderer å kjøre i ruspåvirket tilstand

Usikker på om du kan kjøre bil dagen derpå?

Da er du sikker – la bilen stå!

Frode Andreassen
Sjef for trafikktjeneste
i Oslo politidistrikt

VI SPØR POLITIET

trans
Play Video

Kan du kjøre bil dagen derpå?

trans
Play Video

Hva er promillegrensen i Norge?

VI SPØR POLITIET

trans
Play Video

Hva er straffen for mobilbruk i bil?

trans
Play Video

Kan du bruke mobil når du venter på grønt lys?

Liv Marie Bendheim
Prosjekt- og kampanjeansvarlig
Ung i trafikken – ingen venner å miste

VI SPØR POLITIET

Frode Andreassen
Sjef for trafikktjeneste
i Oslo politidistrikt

VI SPØR POLITIET

trans
Play Video

Kan du kjøre bil dagen derpå?

trans
Play Video

Hva er promillegrensen i Norge?

trans
Play Video

Kan du bruke mobil når du venter på grønt lys?

trans
Play Video

Hva er straffen for mobilbruk i bil?

Liv Marie Bendheim
Prosjekt- og kampanjeansvarlig
Ung i trafikken – ingen venner å miste

Én øl er nok til at du går over promillegrensa.

Poll er avsluttet

Har du kjørt bil selv om du har vært usikker på om du er alkoholpåvirket?

Nei
62.96%
Ja
37.04%

Hvor mange timer må du vente med å kjøre etter at du har drukket siste enhet med alkohol?

12 timer
51.23%
Uvisst
37.65%
6 timer
8.02%
5 timer
3.09%

Har du hatt Lappen i under to år? Mobilbruk i bil straffes med 5000,- og seks prikker.

Liv Marie Brendheim fra Ung i trafikken

Hvor lenge må du vente med å kjøre etter å ha drukket alkohol?

Alkoholforbrenningen er konstant, så i teorien kan du sette opp et regnestykke og beregne tiden det tar for kroppen å forbrenne enhetene du drikker. Utfordringen er at det er mange faktorer som påvirket promillen du får av å drikke alkohol, og dermed hvor lang tid det tar før du blir edru. I tillegg er de fleste av disse faktorene vanskelige å omgjøre til et tall og putte inn i en formel.

 

Muskelmasse

Du er kanskje klar over at vekten din kan påvirke hvor høy promille du får. Jo mindre kroppsmasse å fordele alkoholen på, jo høyere promille får du. Det er kanskje ikke like mange som tenker over at alkohol oppløses bedre i vannholdig enn i fettholdig kroppsvev. Muskler består av mye vann. Det vil si at hvis to personer veier det samme, vil den personen med lavest muskelmasse bli fortere full – gitt at de drikker samme alkoholmengde.

 

Biologiske forskjeller mellom kvinner og menn

Kvinnekroppen består generelt sett av en høyere andel fett og en lavere andel vann enn kroppen til menn. Dette betyr at alkoholen blir mindre fordelt i kroppen hos kvinner, og gjøre at de som oftest vil oppnå en høyere promille enn menn med samme inntak av alkohol.

 

Enzymer i magesekken som bryter ned alkohol

I magesekken er det enzymer som bryter ned alkohol. Jo mer alkohol som brytes ned i magesekken, desto mindre alkohol går over i blodet. Mengden enzymer kan variere fra person til person. Generelt ser det ut til at menn har større enzymaktivitet enn kvinner. Spiser du et raust og godt måltid samtidig som du konsumerer alkohol, kan opptil 30 prosent av alkoholen brytes ned i magesekken. Hvis du drikker på tom mage, har denne nedbrytningen i magesekken liten betydning.

 

Antall enheter

Jo flere enheter du drikker, jo høyere promille får du. Drikker du mange enheter på kort tid, har du høyere promille når du tar den siste enheten enn hvis du sprer inntaket over lenger tid. Jo høyere promille du har når du slutter å drikke, jo lenger tid tar det å forbrenne alkoholen. Dessuten kan noen miste oversikt over hvor mange enheter med alkohol de har drukket i løpet av en kveld, og da er det spesielt vanskelig å beregne hvor lang tid det tar å bli edru.

 

Alkoholprosent

Hva du drikker påvirker din endelige promille og hvor lang tid du bør vente med å kjøre. En enhet med øl har vanligvis en alkoholprosent på 4,7, mens sterkøl kan inneholde en langt høyere alkoholprosent per enhet. Alkoholprosenten på musserende og vin kan også ha store variasjoner, alt fra 8-15 %. Brennevin og sprit kan variere fra 20-60 %. Du skal ha tunga rett i munnen for å registrere hvor mye alkohol du faktisk drikker.

 

Dagsform

Hvor godt du har sovet og din fysiske og psykiske form, påvirker toleransen for alkohol. En og samme person kan oppleve stor variasjon på virkningen fra alkohol, fra gang til gang.

 

Ungdom tåler alkohol dårligere enn voksne

Det er flere faktorer som påvirker at ungdom ofte oppnår en høyere promille enn voksne. For eksempel er kroppsmassen til ungdom som regel mindre sammenlignet med voksne, og ungdom vil dermed få en høyere promille med samme alkoholinntak. I tillegg har ungdom som regel generelt dårligere toleranse for alkohol, og mange unge drikker fort.

 

Tips til å unngå å kjøre med dagen derpå-promille:

Det er veldig mange ting som påvirker hvilken promille du får på festen og når du da er klar for å kjøre i trafikken igjen. Så uansett hvor godt du tror du har beregnet din egen promille, legg alltid inn ekstra margin! Hvis du er usikker på om du har promille eller ikke, er det i hvert fall helt sikkert at du ikke skal kjøre.

– Er du usikker på om du har promille eller er trøtt dagen derpå – la bilen stå. Husk at oppmerksomhets- og konsentrasjonsevnen også svekkes betraktelig når man er trøtt og sliten.

– Det finnes ingen fasit på hvor mange timer du kan vente med å kjøre i trafikken etter at du har tatt siste slurk med alkohol. Du må rett og slett vente helt til du er edru.

– De fleste promillemålerne du kjøper på markedet er unøyaktige og kan gi deg en falsk trygghet.

– Drikk vann jevnlig når du konsumerer alkohol. Jo mindre alkohol du får innabords totalt sett, jo færre timer trenger kroppen din på å få deg edru igjen.

– Drikk sakte. Alkoholforbrenningen er konstant og ved å jekke ned tempoet på inntaket ditt vil du unngå at promillen stiger rett til værs fra første slurk.

– Spiser du et raust måltid mens du drikker alkohol, tar kroppen opp mindre alkohol.

– Ha en edru kveld, spar penger og kjør hvor du vil dagen etterpå.

Denne siden benytter Google Analytics for å måle trafikk under kampanjen